Druhy stravování

12

Photo by Diana Polekhina on Unsplash

 

Druhy stravování (seřazené od nejpřísnějších k nejmíň přísným): 

 

  1. Frutariánství – táto forma vyplývá z nechtění ublížit nejen zvířatům, ale i rostlinám; povolená jsou pouze ovoce, semena, ořechy a jiné časti rostliny, které byli získané bez její poškození (např. spadly na zem)
  2. Vitariánství – „syrové veganství“ dovoluje konzumace pouze čerstvých (nepřipravených) ovoci, zeleniny, ořechů a semen 
  3. Veganství – vyloučení všech druhů masa (maso zvířat, ptáků, ryb a mořských plodů), vajec, mléka a mléčných výrobků a v některých případech dokonce medu a jiných produktů živočišného původu, jako jsou želatina a karmín 
  4. Laktovegetariánství – „mléčné vegetariánství“ umožňuje jíst mléko a různé mléčné výrobky, je to forma vegetariánství nejvíc rozšířená mezi adepty jógy 
  5. Ovovegetariantví – „vaječné vegetariánství“ dovoluje konzumace vajec, ale zakazuje konzumace mléčných výrobků 
  6. Laktoovovegetariánství – „mléčno-vaječné vegetariánství“ dovoluje konzumovat mléko a výrobky z něj, a také vejce 
  7. Pescovegetariánství – „rybné vegetariánství“ dovoluje konzumace ryb, mléka a výrobků z něj, a vajec 
  8. Semivegetariánství – zakázané je jenom červené maso (hovězí, vepřové, zvěřina), zatímco drůbež, ryby a ostatní životní strava jsou povolené 
  9. Flexitariánství – takzvané „částečné vegetariánství“, kdy člověk jí převážně vegetariánskou stravu s občasnou konzumací masa; často se jedná výhradně o mase zvířat z eko-chovu nebo ulovených v divočině (NE z továrny)
  10. Neohraničené stravování
Zpět do obchodu