Photo by Chantal Garnier on Unsplash
„Pro“ vegetariánské stravy
- Vegetarián jí méně nasycených tuků
- Vegetarián jí méně cholesterolu
- Strava vegetariána se skládá hlavně ze zeleniny, ovoce a obilovin s vysokým obsahem vlákniny, což přispívá k dobrému tráveni a snižuje riziko kardiovaskulárních nemoci
- Strava vegetariána obsahuje velké množství vitamínů, živin a minerálů
- Strava vegetariána přispívá k normalizaci metabolických procesů a snížení hladiny tělesného tuku, což vede ke zhubnutí
- Etický aspekt (nezabíjení a neublížení zvířatům)
„Proti“ vegetariánské stravy
- Strava vegetariána se zpravidla skládá z velkého množství surové zeleniny a ovoce, což není vhodné pro lidí s přítomnosti ledvinových kamenů, žlučných kamenů, nebo s chronickými onemocněními gastrointestinálního traktu
- Omezený příjem omega-3 mastných kyselin a žádný příjem vitaminu B12 (je potřeba doplňovat)
- Nevyvážená vegetariánská strava může vest různorodým zdravotním problémům (gastritida, nadýmaní, nedostatek živin a minerálů, nedostatek bílkovin, hormonální poruchy)
- Omezená nabídka čerstvého ovoce a zeleniny mimo sezónu (např. Evropa, Rusko, Ukrajina)
Je důležité si uvědomit, že mluvíme o vyvážené správné vegetariánské stravě, a stejně tak o vyvážené nevegetariánské stravě. To, že člověk je vegetariánem nebo veganem ještě neznamená, že jí zdravě – může konzumovat samou veganskou čokoládu, brambůrky, zmrzliny a chemické nápoje bez toho, aby od své diety odstoupil. Stejně tak, když člověk jí maso – neznamená to nutně, že jí nezdravě. Pokud ale budeme porovnávat ti nejlepší možnosti obou druhu stravování obecně lze říct, že vyřazení masa z jídelníčku spíše přispívá ke zdraví a dobrému pocitu obecně.